dimecres, 24 de maig del 2017

Excursió visita MuME i dinar a Besalú

Que farem?

Al matí ens dirigirem fins a La Jonquera per realitzar una visita guiada al MUME, un cop finalitzada aquesta visita ens traslladarem fins a Besalú per dinar tenint després una estona per fer una visita a la Vila medieval de Besalú.

Que és el MUME?

El Museu Memorial de l'Exili (MUME) és un espai per a la memòria, la història i la reflexió crítica. És un centre d'interpretació que recorda els exilis provocats per la Guerra Civil a Espanya i a Catalunya. Molts dels homes i dones exiliats el 1939 van continuar lluitant per la llibertat des de les files de la Resistència francesa i també des d'altres fronts de guerra de l'Europa ocupada pel feixisme. No obstant això, uns quants milers van ser enviats als camps de concentració nazis en un viatge que, per la majoria, va ser només d'anada. Altres van tornar, de grau o per força, a l'Espanya de Franco on van patir persecució, presó i mort i, tots ells, la tortura del silenci imposat, de l'exili interior. Molts d'ells van haver de buscar asil a milers de quilòmetres, en terres europees, americanes o africanes.
Situat al mateix pas fronterer per on va fugir la major part dels exiliats, el MUME compagina les funcions museístiques, a través de la mostra permanent i les exposicions temporals, amb les de recerca històrica i de difusió pedagògica. Sempre amb una mirada àmplia que vincula el passat amb el present, perquè els conflictes que provoquen exilis han estat una constant en la història del segle XX i segueixen sent-ho avui dia.
Besalú
L'origen de la ciutat va ser el castell de Besalú que ja es troba documentat al segle X, construït damunt d'un turó on hi ha les restes de la canònica de Santa Maria, a l'Alta Edat Mitjana. El traçat actual de la vila no respon fidelment al seu estat original però si que possibilita a grans trets la lectura de la urbanització de l'edat mitjana amb l'existència d'importants edificis: el pont, els banys jueus, l'església del monestir de Sant Pere de Besalú i Sant Julià, antic hospital de pelegrins, la casa Cornellà, l'església de Sant Vicent i la sala gòtica del Palau de la Cúria Reial.
Besalú deixa veure una estructura arquitectònica i urbanística força coherent amb el passat medieval. La importància monumental de Besalú ve donada fonamentalment pel seu gran valor de conjunt, per la seva unitat, que la determina com una de les mostres més importants i singulars dels conjunts medievals de Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada